Fietsen zorgt voor minder luchtvervuiling en een betere gezondheid van de fietser, daarom willen steden overal ter wereld fietsen stimuleren. Dit terwijl fietsen erg gevaarlijk is. Zelfs in Nederland, waar uitmuntende infrastructuur voor fietsers aanwezig is, worden 66.000 fietsers per jaar in het ziekenhuis opgenomen. Wij vinden dit veel te veel en daarom willen we hier iets aan doen. We kwamen met het idee om de LightSpot light te ontwikkelen. Dit fietslicht zorgt ervoor dat fietsers in de dode hoek alsnog zichtbaar zijn voor bestuurders en zal daarom duizenden ongelukken per jaar voorkomen. We willen graag een prototype van ons idee ontwikkelen om ons concept en ontwerp te verbeteren, maar om dit prototype te realiseren hebben we uw hulp nodig. Dus als u wilt helpen het verkeer veiliger te maken in Nederland steun ons dan en dan hopen we in de toekomst iedereen met een LightSpot light te zien!
Van de 66.000 fietsers die ieder jaar door verkeersongelukken in het ziekenhuis worden opgenomen, overleven er meer dan 200 het niet. De meeste van deze ongelukken worden veroorzaakt doordat de fietser slecht zichtbaar is. Dit is een groot probleem in Nederland, vooral omdat er juist nu veel steden bezig zijn autovrije binnensteden te introduceren en de fiets een populair alternatief is.
Het probleem waar wij op ons willen focussen in de dode hoek. De dode hoek is een gebied waar de bestuurder van een voertuig geen zicht op heeft, als hier een fietser fietst kan hij deze dus niet zien. Dit is vooral een probleem voor vrachtwagenchauffeurs maar personenauto’s hebben deze dode hoek ook. De dode hoek zorgt elk jaar voor veel fiets ongelukken en omdat de bestuurder de fietser helemaal niet ziet resulteren deze ongelukken vaak in ernstige verwondingen bij de fietser.
Om dit probleem op te lossen willen wij een fietslicht ontwikkelen die ver voor de fietser op de grond schijnt. Zo ver dat de bestuurder van het voertuig het licht op de grond kan zien en daardoor weet dat er een fietser naast zijn fiets rijdt. Hierdoor kan de bestuurder een ongeluk voorkomen. Daarnaast hebben we veel problemen gevonden rondom de huidige beschikbare fietsverlichting. De fietslichten worden vaak gestolen of raken kwijt, zijn moeilijk op de fiets te monteren of gaan snel stuk. Daarom willen wij dat ons fietslight ook betaalbaar, duurzaam, makkelijk in gebruik en diefstalbestendig is. Met ons product hopen wij de fietsveiligheid in de stad te verbeteren en mensen te stimuleren hun fiets meer te gebruiken.
The LightSpot team: Martijn de Heus (Technische Bestuurskunde), Susanne Reitsma (International Studies) en Philipp Schneider (Psychologie)